Asya piyasalarının gözü Japon tüketici duyarlılığı ve Avustralya TÜFE’sinde
Asya finans piyasaları, tahvil getirilerinin yükseldiği daha geniş bir ortamda Çarşamba günü Japon tüketici güveni ve Avustralya enflasyonuna odaklanacak. Küresel borçlanma maliyetleri için standartları belirleyen ABD Hazine tahvil getirileri, cansız geçen ABD borçlanma ihalesinin ardından Salı günü son dört haftanın en yüksek seviyelerine tırmandı. Bu durum Wall Street’te farklı sonuçlara yol açtı; Dow Jones Industrial Average düştü, S&P 500 değişmedi ve NASDAQ:NVDA yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Nvidia’nın hisseleri son üç işlem gününde %20 artarak şirketin değerini 2,8 trilyon dolara yükseltti.
Ancak Asya piyasaları, Amerikan teknoloji sektörünün büyümesinden ziyade ABD getirilerinin işaret ettiği sıkılaşan finansal koşullara daha önemli bir tepki verebilir. Bazı analistler 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisinin %4,50 ile %4,70 arasında daha yüksek bir aralığa yerleşebileceğini ve iki yıllık tahvil getirisinin de yeniden %5,00’e yaklaşabileceğini öne sürüyor.
Japonya’da devlet tahvili getirileri de son yılların en yüksek seviyelerine ulaşarak dikkat çekiyor. Salı günü, 10 yıllık Japon Devlet Tahvili (JGB) getirisi art arda sekizinci gün yükselerek %1,035 ile 12 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, 2 yıllık JGB getirisi %0,36 ile 15 yılın zirvesine tırmandı. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Japonya Merkez Bankası’nın deflasyonla mücadele kapsamında gerçekleştirdiği ve bankanın piyasanın yarısından fazlasına sahip olmasıyla sonuçlanan kapsamlı JGB alımlarına rağmen, uzun vadeli tahvil getirilerinin piyasa güdümlü olması gerektiğini belirtti.
Tahvil getirilerindeki artış Japonya Merkez Bankası’nın faiz giderlerini önemli ölçüde artırabilir. Diğer taraftan, Japonya Maliye Bakanı Salı günü zayıf para biriminin olumsuz etkilerine, özellikle de artan ithalat fiyatları nedeniyle işletmeler ve tüketiciler üzerindeki baskıya ilişkin endişelerini dile getirdiğinden, yüksek JGB getirileri yeni destekleyebilir ve bu durum yetkililer tarafından memnuniyetle karşılanabilir.
Japonya Merkez Bankası’nın son verileri enflasyon konusunda karışık sinyaller veriyor; kurumsal hizmet fiyatları 2015’ten bu yana en hızlı artışını gösterirken, diğer göstergeler çekirdek enflasyon oranlarının Ağustos 2022’den bu yana ilk kez bankanın %2’lik hedefinin altına düştüğünü gösteriyor.
Yüksek JGB getirilerinin devam etmesi halinde yen güçlenir ve bu durum Japonya ekonomisi üzerinde baskı yaratabilir. Zayıf yen daha önce Japonya’ya önemli miktarda yabancı yatırım çekmişti, ancak HSBC stratejistleri artık Japon hisse senetlerindeki aşırı ağırlıklı pozisyonlarını sonlandırıyor ve daha fazla önemli devalüasyon beklemiyor.
Çarşamba günü piyasaları etkilemesi beklenen önemli gelişmeler arasında Avustralya’nın Nisan ayı enflasyon verileri ve Japonya’nın Mayıs ayı tüketici güveni rakamları yer alıyor. Ayrıca, Uluslararası Para Fonu’ndan Gita Gopinath’ın IMF’nin Çin ekonomisine ilişkin yıllık değerlendirmesinin ardından medyayı bilgilendirmesi planlanıyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.