Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e yükseltti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı.
Erkan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
– Ana hedefimiz fiyat istikrarıdır. Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için mali sıkılaştırma sürecini başlattık. Enflasyon bariz bir şekilde iyileşene kadar nakit sıkılaştırmayı gerektiği gibi kademeli olarak güçlendireceğiz. Faiz oranlarını artırmanın yanı sıra seçici kredi ve niceliksel sıkılaştırma kararları aldık ve almaya devam edeceğiz.
– Enflasyon kısa vadede kesintisiz yükselecek. 2024 enflasyon düşüşünün başlayacağı yeri özenle oluşturuyoruz. 2025 sonrasını istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki düşüş hızlanırken öngörülebilirlik de artacak.
– Enflasyondaki düşüş sürecinde enflasyonun ana eğilimi ve beklentiler dengeli bir şekilde iyileşmeye başlayacak. Kararlar 2024’ün ikinci çeyreğinde enflasyona yansıyacak.
“Seçici kredi sıkılaştırma kararlarımızın iç talebi dengeleyeceğini öngörüyoruz”
– Enflasyondaki düşüşe en büyük katkıyı temel tüketim malları, gıda ve enerji kalemleri sağladı. Hizmet kümelenmesinin katkısı 15 puan civarında yatay seyrediyor. Ekonomik aktivitenin güçlü seyrinde özellikle iç talep etkili olmaktadır. İç talebe rağmen toplam arz daha ılımlı. Seçici kredi sıkılaştırma kararlarımızın iç talebi dengeleyeceğini öngörüyoruz. Çıktı açığının kapatılması, enflasyonla mücadele sürecinin değerli bir bileşeni olacaktır.
– 2025 sonrasını istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki düşüş hızlanırken öngörülebilirlik artacak.
“Enflasyon yüzde 85’ten yüzde 38,2’ye düştü”
– Ülkemizde enflasyon Ekim ayındaki zirvesi olan yüzde 85,5’ten Haziran ayı itibarıyla yüzde 38,2’ye geriledi. Bu gelişmede döviz kurundaki istikrar ve gerilemeye başlayan küresel emtia fiyatları etkili oldu. Haziran ayında yıllık enflasyona alt kümelerin katkısına bakıldığında, enflasyondaki düşüşe en büyük katkıyı, küresel emtia fiyatlarından olumlu etkilenen temel mal, gıda ve özellikle enerji kalemleri oluşturdu. Öte yandan, enflasyondaki ataleti yansıtan hizmetler kümesinin katkısı ise 15 puan civarında yatay seyrediyor.
– Haziran ayında enflasyonun ana eğilimi güçlendi. Bu gelişmede, iç talep, fiyat ve kur gelişmelerinin güçlü seyri ve hizmet enflasyonundaki katılık belirginleşti. Yılın ikinci çeyreğine ilişkin bilgiler, iktisadi faaliyetin güçlü seyrinde özellikle iç talebin etkili olduğuna işaret etmektedir.
“Enflasyonun düşmesine yatırımlar ve nitelikli büyüme eşlik edecek”
– Sürekli düşen enflasyona yatırımlar ve nitelikli büyüme eşlik edecek.
– Döviz kurundaki istikrar ve küresel emtia fiyatlarındaki gerileme enflasyondaki düşüşte etkili olmuştur. Kapsamlı bir dizi gösterge, Haziran ayında enflasyonun ana eğiliminde güçlenmeye işaret etti.
– Göstergeler tüketimde hızlanmaya işaret etti. Toplam arz ise daha ılımlı.
– Toplam talep koşulları enflasyonist seviyede kalmaya devam ediyor. Talebin arzdan daha hızlı gelişmesi enflasyon açısından risk oluşturmaktadır. Çıktı açığının kapatılması değerli bir dezenflasyon süreci olacaktır.
“Parasal sıkılaştırmayı kademeli olarak güçlendireceğiz”
– Enflasyon görünümünde net bir düzelme sağlanana kadar nakit sıkılaştırmayı kademeli olarak güçlendireceğiz.
– Rezervler Haziran ayından bu yana güçlü bir şekilde arttı. Rezervlerimiz 113 milyar doların üzerine çıktı.
– Risk primimizde de olumlu bir seyir gözlendi. Risk primi düşerken hazirandan bu yana 1,5 milyar dolarlık portföy girişi gerçekleşti.
“Yıl sonu tahmini yüzde 58’e çıktı”
Enflasyon patikamızda değerli bir güncelleme yaptık. Yılsonu enflasyon tahminini yüzde 58’e (önceden yüzde 22,3), 2024 için yüzde 33’e (yüzde 8,8) yükselttik. 2025 yılı sonu için enflasyon varsayımı ise yüzde 15 olarak belirlendi.
“TL tasarruf araçları çeşitlenecek”
Para politikası tepkimizi enflasyonun ana eğilimini azaltmaya odaklı veriyoruz. Çalışmaya başladığımız TL tasarruf enstrümanlarını çeşitlendireceğiz. Sermaye piyasalarının derinleşmesini destekleyeceğiz.
Detaylar geliyor…